Zmień swoją dietę - jako jedna z pięciu metod poprawy jakości swojego życia
Prawidłowy sposób
odżywiania to jedno z 12 uwarunkowań zdrowia wskazanych przez Światową
Organizację Zdrowia. Zdrowe żywienie w okresie rozwojowym jest podstawą zdrowia
psychofizycznego człowieka dorosłego. A zdrowy człowiek to podstawa zdrowego
społeczeństwa. Najbardziej
typowe niekorzystne zwyczaje żywieniowe to: niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków spożywanych w ciągu dnia. Dlaczego tak często mówi się o prawidłowym żywieniu? Dlatego, iż ludzie nie przestrzegają tego, nie zwracają
uwagi na styl życia jaki prowadzą. Prof. Światosław Ziemiański w książce Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu powołuje się na badania prowadzone w zakładach pracy, gdzie
znaczna liczba osób (ok. 50%) przystępuje do pracy bez spożywania pierwszego
śniadania. Dr Małgorzata Gajewska z Państwowego Zakładu Higieny sprawdzała na ile żywienie młodzieży szkolnej
jest prawidłowe. Wzięła pod uwagę liczbę posiłków w ciągu dnia, długość przerw
między posiłkami oraz typ spożywanego pokarmu. Z analiz, jakie przeprowadziła
wynika, iż w przypadku 28% uczniów sposób żywienia był niezadowalający a w
przypadku kolejnych 29% – zły.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne
są składniki odżywcze zawarte w pożywieniu, do których zalicza się: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy,
składniki mineralne oraz błonnik i wodę. Węglowodany i tłuszcze dostarczają
głównie energii niezbędnej do wykonywania wszelkich czynności życiowych. Białko
natomiast wchodzi w skład mięśni, kości, skóry, krwi i wszystkich tkanek
naszego ciała, służy do budowy i odbudowy komórek oraz tkanek organizmu.
Obecnie na ranku
pojawiają się różnego rodzaju informację na temat zdrowego gotowania, suplementów
diety oraz wellness-ów. Powszechnym produktem stały się garnki do gotowania na
parze. Przyrządzając potrawy każdy chce, aby wszystkie posiłki zachowały
witaminy i substancje odżywcze. Gotowanie na parze, jak podkreślają producenci
to jedyna najzdrowsza obróbka termiczna produktów spożywczych. Jedynie w ten
sposób dostarczasz organizmowi więcej składników odżywczych. Przy tradycyjnym
gotowaniu wszystkie minerały zostają wypłukane z potrawy i nie są dostarczane do Twojego organizmu.
Producenci suplementów
diety czy wellness-ów również przekonują, że dzięki ich produktom Twoja skóra,
włosy czy paznokcie wzmocnią się. Dzienny zestaw witamin i minerałów pomoże
zwalczyć zmęczenie i senność w ciągu dnia, poprawi samopoczucie, zwiększy
odporność na przeziębienia i choroby, wzmocni pracę serca, zwiększy
wytrzymałość mięsni i stawów, poprawi wzrok. Wellness pozwoli zrzucić na wadze
bez większego wysiłku. Jednak i takie rozwiązanie, trzeba przyznać, że
stosunkowo kosztowne, również nie daje 100% satysfakcji gdy godziny posiłków
nie są przestrzegane a diecie nie towarzyszy ruch, chociażby w postaci spaceru.
10 zasad
zdrowego odżywiania najczęściej wymienianych w literaturze:
1. DUŻO NAPOJÓW
- Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej
nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki owocowe.
2. ZREDUKOWANIE
ILOŚCI SPOŻYWANYCH TŁUSZCZY - Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych
tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane
jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, takich jak n. p. chude mięsa i
ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce.
3. ZREDUKOWANIE
ILOŚCI SPOŻYWANYCH MIĘS - Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności
wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie
chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka.
4. DUŻO WARZYW I
OWOCÓW - Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców rozłożonych w ciągu dnia jest
jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne
witaminy
i substancje
mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne.
5. SPOŻYWANIE
RYBY RAZ W TYGODNIU - Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze
względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone
kwasy tłuszczowe (omega-3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie
zawierają jod.
6. REGULARNE
SPOŻYWANIE PRODUKTÓW PEŁNO ZBOŻOWYCH - Produkty z mąki pszennej czy oczyszczony
ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak np. gryka, proso czy orkisz.
7. UNIKAĆ SOLI -
Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie
ziołami.
8. ZDROWE TŁUSZCZE
/ OLEJE - Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego,
bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe np oliwa z oliwek.
9. OSZCZĘDNIE Z
ALKOHOLEM - Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach
w umiarkowanych
ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ
krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem.
10.
ROZKOSZOWANIE SIĘ SMAKIEM - Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia
bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą
pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe
posiłki smakują najlepiej.
________________________________________________
Literatura:
[1] H.Kunachowicz,
E.Czarnowska-Misztal, H.Turlejska, Zasady
żywienia człowieka, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna,
Warszawa 2000
[2] Pod red. J.Gawęckiego i
L.Hrynieckiego, Żywienie człowieka.
Podstawy nauki o żywieniu, PWN Warszawa 2006
[3] Redaktor: prof. dr hab. n. med.
Mirosław Jarosz, Zasady Prawidłowego
Żywienia Dzieci I Młodzieży Oraz Wskazówki Dotyczące Zdrowego Stylu Życia, Instytut
Żywności i Żywienia
Warszawa 2008: http://wiemcojem.um.warszawa.pl/files/zasady_zywienia.pdf
[4] Szkoła Podstawowa im. Mikołaja
Kopernika w Słobitach: http://spslobity.edupage.org/text4/?subpage=1
[5] http://www.apetyt-na-zdrowie.pl/aktualnosci/10zasad-odzywianie.html
[6] http://www.megapedia.pl/zdrowe-odzywianie.html
[7] http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite#g
[8] http://www.dedekor.pl/i221_garnek_na_pare_bohmann_bh_3213.html
[9] http://pl.oriflame.com
[10] http://www.pakerzy.org/2019/jestes-tym-co-jesz
Comments
Post a Comment